Kentin kimligini olusturan ve kentleri farkli kilan en temel yapi tasi, tarih ve kültürel mirasidir. Bu degerler sayesinde devamlilik olusup, nesilden nesillere aktarilir. Kentin/yörenin tarih ve kültürle yogurulmus özgün ruhu ortaya çikar, bu ruhun korunmasi saglanir.
Dünya Kostüm Müzesi, koleksiyonun genisligi ile kültürel degerler ve kültürler arasi diyalogun aktarilmasi hususunda önemli bir köprü görevi üstlenmistir. Müze koleksiyonu ile hedeflenen, ziyaretçilerin, tarihe ve kültürel degerlere aidiyet duygusunun kalici bir sekilde aktarilarak, bu degerlerin gelecek nesillere ulasmasini saglamak, kendi kültürü ile farkli kültürleri çok yönlü ve hosgörülü bir yaklasimla tanimak, kültürler arasi benzerlik ve farkliliklari, anlayis ve empati yoluyla gelistirmektir.
Müzemiz, 210 m² tas bina olup iki bagimsiz bölümden olusmaktadir. Sergileme alanlarinda geleneksel Anadolu kültürünü yansitan Türk halk giysileri ve Uluslararasi Büyükçekmece Kültür ve Sanat Festivalimize 24 yildir katilim saglayan ülkelerin belediyemize hediye ettigi kostümleri ve aksesuarlari, renklerindeki ve motiflerindeki canliligiyla ziyaretçilere sunulmaktadir. Ülkelerin geleneksel kostüm fotograflarinin oldugu resim koleksiyonu da bütünlük içinde müzedeki objelere eslik etmektedir.
Büyükçekmece, geçmis tarihinden bu yana önemli tarihsel roller üstlenerek bir geçit/köprü görevi üstlenmistir. Bu rollerden biri de 1923 nüfus mübadelesinden önce Rum ve Türk nüfusun birlikte yasadigi bir yerlesim yeri olmasidir. Büyükçekmece’den zorunlu göç ile ayrilan Rumlarin yerine Türkler iskân edilmistir. Bu rolü göz önüne alindiginda; tarihsel ve kültürel dokusunu, mekânlarini ve bu tarihi canli tutmak önemlidir.
Dünya Kostüm Müzesi’nin bulundugu alan ve müze binasi, mübadele dönemine taniklik etmis, eski dönem tas mimari bir yapidir. Müzemiz, geçmis dönemin kültürel mirasini ve yapisini koruyarak, geçmisle bugünü birbirine baglamis, gelecege uzanmis ve kültürel, kültürler arasi bir köprü olusturmustur. Eski adetlerin tekrar canlanabilmesi için, çeyiz âdeti, halk oyunlari, eski gelenekler konularinda çalismalar yapilmakta ve unutulmaya yüz tutmus degerler gün yüzüne çikarilmaktadir.
Müzede her ay çocuklara yönelik atölyeler ve yetiskinlere yönelik söylesiler yapilmaktadir.